Home ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μητσοτάκης σε Politico: Υπάρχει αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις διαφωνίες

Μητσοτάκης σε Politico: Υπάρχει αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις διαφωνίες

by ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
0 comment

Για αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Politico, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχουν διαφωνίες.   

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, παρά κάποιες παρατεταμένες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, κυρίως τη συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

«Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, και με το μεταναστευτικό. Ο Yπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία.

Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υποστήριζα πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε», σημείωσε.

Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα έχει διάρκεια».

«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», δήλωσε. «Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και να κερδίσουμε», τόνισε.

«Η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης»

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της.

«Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά από «αρκετά στραβοπατήματα» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές υπογράμμισε: «Νικήσαμε τους λαϊκιστές και αποδείξαμε ότι μία κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, προοδευτική κυβέρνηση που πράγματι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών και εστιάζει σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όντως μπορεί να επιφέρει πραγματική αλλαγή και να πετύχει την επανεκλογή της».

Τι είπε για το Ισραήλ και την κατάσταση στη Γάζα

Στο podcast δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί.

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος».

«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, είναι ζητούμενο να αποκαταστήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, να διασφαλίσουμε ότι πολλά από τα νοσοκομεία λειτουργούν και ότι δεν θα βρίσκεται κανείς καθημερινά αντιμέτωπος με αυτές τις φρικτές εικόνες», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Διότι, τελικά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω επίσης από πού πηγάζει η αντίδραση του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ξεπερνά τα όρια του φρικτού. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να επαναλάβω αυτό που είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ότι η παρόρμηση για εκδίκηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καλή πολιτική», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν θαλάσσια διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό πλήρη προστασία.

«Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή φτάνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε. Είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια και αν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το reportaz24.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 120 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

339950300 586431220122226 6161425789638878044 N
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00